VERDT Å VITE OM SPANIA

VISUM


Ingen visumplikt for norske og svenske statsborgere.

LOKAL TID


Lik norsk tid.

VAKSINASJON


Ingen vaksinasjoner er påkrevet i Spania. Kontakt lege eller helsestasjon for ytterligere informasjon.

VALUTA


Euro. De fleste restauranter og butikker tar kredittkortene Eurocard, Mastercard og VISA. Minibanker for kontantuttak flere steder.

ELEKTRISITET


Strømstyrke er 220 V (som hjemme) og adapter er ikke nødvendig.

INNBYGGERTALL


Folketallet i Spania er beregnet til 46 millioner. Hovedstaden er Madrid med 2222 inbyggere De fleste som er på ferie i Madrid, ønsker å bo i sentrum – og tilbudet er stort og svært variert.

Madrid er hovedstaden og den største byen i Spania og den autonome regionen Madrid. Byen har over 3,3 millioner innbyggere og storbyområdet beregnes til 6 500 000 mennesker. Dette gjør den til den tredje største byen i EU. Madrid ligger midt i Spania på 667 meters høyde og dekker et areal på 604,3 km². Byen ligger på den vestre bredden av elva Manzanares.

Barcelona befinner seg ved Middelhavskysten, mellom utløpa til elvene Llobregat og Besòs, rundt 120 km sør for fjellkjeden Pyreneene. Med sine 1,6 millioner innbyggere er Barcelona også Spanias nest største by etter Madrid og den største byen i Catalonia. Stor-Barcelona har over 5 millioner innbyggere, noe som utgjør rundt 70 % av Catalonias befolkning.

Barcelona har en rik kulturarv, blant annet flere arkitektoniske verker av Antoni Gaudí og Lluís Domènech i Montaner som står på UNESCOs verdensarvliste. Barcelona er fødeby for kunstnerne Joan Miró og Antoni Tàpies.

Malaga er både en by og kommune og hovedstaden i Costa del Sol og provinsen Malaga. Costa del Sol eller Solkysten blir hvert år besøkt av enorme mengder med turister. Folketallet i Malaga bykjerne har cirka 600 000 innbyggere med tillegg av ytterlige 1 milion innbyggere utenfor bykjernen.

KOMMUNIKASJONER


Godt utbygd bussnett med langdistansebusser og tog til alle store byer.

SPRÅK

Spansk er det offisielle språket i hele det spanske territoriet. Men andre språk lever side om side med spansk i enkelte regioner av Spania,som for eksempel katalansk i Katalonia, galisisk i Galicia, baskisk i Baskerland, valenciansk i Valencia i tillegg til en variant av katalansk på Balearene På turistmålene prater de fleste engelsk samt tysk. Vi benytter norsk eller engelsktalende guider på våre turer.

HANDEL


Typiske kjøpesentre er det få av i selve Madrid. Til gjengjeld vrimler det av butikker i alle kategorier i shoppinggatene i sentrum. Alle de kjente, internasjonale kjedene er representert, i tillegg til spanske kjeder og spesialbutikker innen alle tenkelige kategorier.

Et fornuftig og praktisk sted å starte shoppingrunden, er Puerta del Sol – hovedstadens midtpunkt. Nesten uansett hvilken retning man da beveger seg i, vil man kunne finne spennende tilbud for enhver smak.

Noe av det nordmenn kan spare penger på å kjøpe i Madrid, er kvalitetssko og lærprodukter. Da bør man oppsøke gaten Calle de Serrano i Salamanca-området, der man også kan gjøre gode innkjøp innen klær og mote. Her holder nemlig en rekke ”outlet”-butikker til. Kunst og gallerier er det også mange av i Salamanca – i tillegg til butikker som selger spanske kvalitets-viner og eksklusiv mat.

Ellers finner man det meste langs hovedgaten Gran Via, som er ”Madrids Karl Johan”. Den internasjonalt mest kjente spanske kleskjeden er kanskje Zara. Den har for øvrig også et stort utsalg i Calle de Preciados, mellom Gran Via og Puerta del Sol. Her finner vi også en avdeling av den populære varehuskjeden El Corte Inglés, som for øvrig også har et stort varehus i Calle de Serrano (Salamanca-området).

Er du på jakt etter antikviteter, er gaten Calle del Prado ved Pradomuséet stedet – og Madrids mest berømte loppemarked er i full aktivitet hver søndag mellom kl. 08.00 og kl. 14.00 mellom Plaza de Cascorro og Calle de los Embajadores.

Barcelona har som andre europeiske storbyer svært gode shoppingmuligheter – med bl.a. eksklusive motebutikker, varehus, kjøpesentre og utendørsmarkeder. Byen kan lokke med rundt 35.000 butikker, og har et stort utvalg av moteklær, sko, accessoirer i ulike prisklasser.

Viktigste handlegate strekker seg fra toppen av La Rambla, gjennom Placa de Catalunya, langs Passelig de Gràcia og opp Avenue Diagonal. Store deler av dette området består av gågater, slik at man slipper å bekymre seg for biltrafikk når man går fra butikk til butikk. Carrer la Portaferrissa er en sidegate til La Rambla, der man finner motebutikker som Esprit, Zara, Mango, Blanco m.fl.

Er man på jakt etter eksklusive merkevarer i Barcelona, vil man finne flest ved Passeig de Gràcia – deriblant Versace, Armani, Chanel, Burberry og Calvin Klein.

Dersom man heller er ønsker å besøke antikvitetsbutikker, bør man oppsøke gaten Carrer de la Palla nær katedralen eller Carrer Consell de Cent i distriktet Eixample.

De fleste butikker har stengt hver søndag i Barcelona, men små butikker og suvenirbutikker i gamlebyen holder likevel åpent her. Loppemarkedet «Mercat Del Encants» er svært populært – både for lokalbefolkningen og turister. Her selges alt mellom himmel og jord, og lørdag er travleste markedsdag. Adressen hit er Carrer del Dos de Maig 186, og ligger i distriktet El Clot.

RELIGION


Religionsfrihet er garantert ifølge den spanske Grunnloven, selv om størstedelen av befolkningen er katolikker. I tillegg blir islam, jødedom, protestantisme og hinduisme praktisert, og har egne steder hvor de kan utføre ritualene sine.

TELEFON

Retningsnummer til Spania er +34 eller 0034. Skal du ringe fra Norge til et nummer i Spania, så taster du inn tallene og retningsnummeret 0034 før telefonnummeret som du ønsker å ringe. Å bruke norsk mobil å ringe til Spania, eller ringe fra Spania til Norge er dyrt. Er du mye i Spania og ringer hjem til Norge, kan det lønne seg å anskaffe seg et spansk mobilnummer. Det finnes løsninger med kontantkort og abonnement. I Spania finnes det også et mobilselskap som eies av nordmenn, det heter Masmovil og regnes som et av de billigste mobiloperatørene i Spania, og har kundeservice på Norsk.

https://royaltravel.no/rundreise-spania.html

https://royaltravel.no/luksusferie-i-spania.html

NYHETSBREV